zbirka vina

Izbor vin

Vino je pogosto prva izbira na večernih druženjih ali poleg okusnega domačega obroka. V primeru, da ste vedno bolj navdušeni nad vinom, vendar niste sigurni kje začeti pri ustvarjanju svoje kolekcije vina smo za vas pripravili kratek vodič. Pri ustvarjanju svoje kolekcije je potrebno biti potrpežljiv in se držati nekaterih nasvetov, s katerimi lahko v le nekaj letih naredite zavidljivo zbirko vina.

Kako pripraviti pravo kolekcijo vina?

Naredite plan

Pri ustvarjanju svoje kolekcije vina je za začetek najbolje razmisliti o okvirnem planu. Dober načrt je bistvenega pomena pri vsakem projektu v življenju in nam da tudi nekakšen občutek v katero smer se premikamo. Za začetek je najbolje razmisliti kako veliko zbirko si želimo narediti, saj je eno prvih vprašanj kje bomo vino shranjevali, torej kako velik prostor bomo imeli v ta namen.

Drugo vprašenje, ki si ga moramo zastaviti je koliko finančnih sredstev bomo namenili za nakupe. Kupovanje vina lahko kaj kmalu postane draga igra, zato je vredno razmisliti ali imamo dovolj sredstev za uresničev naših načrtov.

Ko je naš načrt dobro zastavljen, je naš naslednji korak kupiti prva vina.

vinoo

Začnite pri vinu v katerem uživate

Ključ uspešne zbirke vin je, da začnete z vinom, ki vam je resnično všeč in katerega boste z veseljem pili. Zgraditi zbirko dragih, staranih vin je impersivno, vendar v primeru, da ne izbirate vina po svojem okusu, v čem je potemtakem smisel?

Priporočamo, da si za začetek omislite nekaj steklenic vina, za katere ste prepričani, da jih boste z užitkom pili. Ne izgubljajte osredotočenosti na okuse v katerih dejansko uživate in ne zapravljati prevelikih vsot denarja za zbirko, v kateri ne boste nikoli uživali.

Ne prenaglite se z kupovanjem velikih količin vina naenkrat. Zbiranje vina je nekaj osebnega z njim ni potrebno hiteti. Začnite počasi in svojo zbirko dograjujte postopoma, z občutkom.

Preizkusite pred nakupom

Kot pri večini stvari v življenju, je tudi vino najbolje najprej preizkusiti, preden kupimo večje količine za shranjevanje in staranje v svoji kolekciji.

Ni hujšega kot vložiti večjo količino denarja v zaboj vina in po odprtju prve steklenice ugotoviti, da nam ni všeč. Z nakupom ene steklenice in pokušanjem boste imeli priložnost, da se odločite katero vino vam je dejansko všeč. Na ta način bodo vaše odločitve premišljene, preden naročite celoten zaboj vina.

Upoštevati je potrebno tudi to, da se okusi staranega vina z leti spreminjajo. S tem v mislih, priporočamo nakup največ dveh zabojev vina za dolgoročno shranjevanje.

Vodite inventar

Ko začnete večati vašo zbirko vina, se lahko hitro izgubite koliko steklenic različnih vrst vina imate. V ta namen vam predlagamo, da si zapisujete kaj imate na zalogi. V začetku se vam bo morda zdelo prezpredmetno zapisovanje manjših količin, vendar si boste slej kot prej hvaležni.

Pri pripravi seznama vam priporočamo beleženje blagovne znamke, vrsto vina, lokacijo shranjevanja in morda celo okus vsake steklenice v zbirki.

Več kot očitno je potrebno iz invnetarja tudi odstraniti vse steklenice, ki ste jih že spili. V nasprotnem primeru je možno, da boste v prihodnosti imeli veliko manjšo zbirko vina od zabeležene na papirju.

Investirajte v nakup vinske vitrine

Nima smisla sestavljati drago kolekcijo impresivnih vin, če bodo le ti postavljeni v najbližjo omaro. Shranjevanje in staranje vina je delikaten proces. Vse kar morate vedeti o postopku staranja, kako zrelost spreminja podobo vaše najljubše steklenice. Kako kar najbolj optimalno shranjevati svoje vino, da iz nje iztržite čim boljšo oz. resnično vrednost si lahko preberete v članku Staranje vina.

Z investicijo v vinsko vitrino boste imeli svoje najljubše vino shranjeno na optimalni temperaturi za uživanje, poleg tega pa je to fantastična oblika shranjevanja tudi z estetskega vidika. Vinska vitrina s čudovitimi prozornimi steklenimi vrati in notranjo razsvetljavo doda vaši kuhinji ali drugemu prostoru v stanovanju poseben čar.

V naši ponudbi imamo široko paleto samostoječih, podpultno in popolno vgradnih hladilnikov za vino. Belo vino je po navadi ohlajeno na približno 8 °C med tem ko je rdeče na 14 °C, torej lahko izbirate med vinskimi vitrinami z enim ali več področji hlajenja.

Vino je krhko in delikatno

Občasno je lahko zelo mamljivo razkazovati svojo impresivno zbirko vina, vendar ima takšno početje katastrofalne posledice. Kot vemo je vino delikatna pijača in pogosto premikanje ter temperaturne spremembe, lahko razkazovanje svoje zbirke vpliva na telo vina. Spreminjanje strukture vina je zadnja stvar, ki bi si jo želeli pri dragih steklenicah.

Pri nakupih dragih steklenic vina, predvsem na različnih dražbah vam priporočamo, da hranite račune in dokumentacijo. Nekatera starana vina so lahko čez leta veliko vredna.

Udeležujte se dražb in vinskih festivalov

Svoje znanje o vinu je najlažje nadgraditi, če se gibate v krogih ljudi, ki so na tem področju najbolj izobraženi. Na takšnih dogodkih, se predstavijo vinarji iz širše okolice, poleg tega pa lahko navežete pogovor z drugimi obiskovalci in dobite nov vpogled in izkušnje.

Kupovanje in prodaja vina na dražbah je najboljša priložnost, da svoji zbirki vina dodate kakšno bolj redko ali dražjo steklenico. Kadar kupujete vino na dražbi je najbolj pomembno biti pozoren na tri stvari:

  • ohišje oziroma pakiranje
  • etiketa
  • raven vina

Vina z originalnim ohišjem so najbolj zaželjena na dražbi. Steklenica mora biti brezhibno postavljena z nalepkami in zamaški v neokrnjenem stanju. Seveda je izjemno pomembno tudi, da je v vratu steklenice dovolj vina.

Povzetek

Osebne kolekcije vina se razlikujejo in odražajo osebnost osebe. V tem prispevku smo pripravili le nekaj okvirnih nasvetov, ki vam bodo pomagali v začetku shranjevanja.

Zbirajte vina, ki so vam všeč in se med tem poizkusite čim bolj zabavati. Navsezadnje je to vaša osebna zbirka vina.