Vino1

Pravilno okušanje vina

Vino je simbol elegance, degustacija vina pa je priložnost, da cenimo to čudovito umetnino.

Naj se najprej ustavimo pri vprašanju kaj sploh pomeni pokušati vina?

Degustacija vina morda zveni zelo preprosto: vino naliješ v kozarec in ga spiješ. Vendar pa je treba pozorno spremljati različne okuse, ki se sprostijo, medtem ko uživate v izkušnji. Vsako vino je edinstveno in kompleksno aromatizirano na svoj način in z malo prakse lahko bolje razumete umetnost degustacije vin.

Definicija pokušanja vina pravi, da je to senzorični pregled in vrednotenje vina. Vsak, ki je že kdaj okušal vino pa ve, da je resnična izkušnja polna arom, vonjev in čustev, ki jih je težko opisati le z nekaj besedami.

Zgodovina

Medtem ko je praksa degustacije vin tako stara kot njena proizvodnja, se je od 14. stoletja počasi razvijala bolj formalizirana metodologija. Dejanski izraz degustacija vin se je prvič pojavil leta 1519, v 18. stoletju pa se je formalizirana metodologija pokušanja vin dokončno razvila. Sodobni poklicni degustatorji vina (sommelier-i) uporabljajo stalno razvijajočo se specializirano terminologijo, ki se uporablja za opisovanje vrste zaznanih okusov, arom in splošnih značilnosti vina.

Da si lažje zapomnemo postopek pokušanja vin si lahko pomagamo z angleškimi besedami za okušanje vin, ki jim pravijo »6 S’s of wine tasting«: See, Swirl, Sniff, Sip, Swish and Swallow or Spit.

Torej postopek je sestavljen iz šestih stopenj okušanja vina. Najprej opazujemo strukturo vina, nato kozarec oziroma vino v kozarcu zavrtimo, ga povonjamo, naredimo požirek, vino v ustih pomaknemo v vsak kotiček ust in nazadnje pogoltnemo ali pa izpljunemo.

Pa si pobližje oglejmo vsako stopnjo okušanja vina.

Opazovanje vina

Fizične lastnosti morda niso vedno pravi pokazatelj okusa hrane, toda pri vinu ima videz bolj pomembno vlogo. Čarobnost njegove teksture in telesa izvira iz opazovanja poetičnih odtenkov slive, ki se mešajo med vijolično, bledo in rdečo. Ta korak zahteva le 5 sekund vašega časa. Vzemite kozarec in ga napolnite za približno eno tretjino z vinom, ki ga okušate. Kozarec nagnite do 45 stopinj in ga opazujte pod mehkim belim ozadjem. Poskusite razumeti njegov odtenek, viskoznost in motnost.
Ne glede na to, ali opazite svetel odtenek rdeče barve v kombinaciji z magento, kot na primer pri Pinot Noir (modrem pinotu) ali kremno rumeno barvo, ko okušate Chardonnay, je ta barva pomembna sestavina. Bodite pozorni tudi na steklenico, ki daje namige o izvoru, letini in sorti grozdja, da bolje razumete svoje vino.

kozarec in vino
Vrtenje kozarca

To je bistven del, ki vinu pusti dihati. Če ste začetnik, vam priporočamo, da zavrtite kozarec na ravni površini, namesto da ga vrtite prosto v zraku. Kozarec držite na mizi in uporabite kratke krožne gibe, 3-5 krat. Zdaj opazujte vrsto vinske tvorbe na straneh sten, “noge” ali “solze”. Opažamo, da imajo vina z dobrimi nogami večjo vsebnost alkohola in tudi glicerina. To je tudi znak zrelosti in gostote.

Vonj vina

Okus in aromo vaše pijače lahko prepoznate po vonju. Vodnik za ocenjevanje vonja je lahko zahteven in zelo težko je prepoznati natančno noto. Namesto tega začnite širše in poskusite vino sprva uvrstiti med citrusni vonj, sadni vonj, vonj tropskega sadja in tako dalje. Ko se temu približate, lahko analizirate določeno noto.

Okusi, ki jih boste občutili, lahko uvrstimo v primarne, sekundarne in terciarne arome.

Primarna aroma vam bo dala primerek grozdnega derivata, njegove vsebine, kot so zelišča, cvetlice, sadje itd.

Sekundarne arome se nanašajo na postopek pridelave vina.

V terciarni aromi razumete staranje. To je večinoma povezano z okusi kot so začimbe za peko, sušeno usnje, cedrovina in drugo.
Nos postavite v vrat kozarca in globoko zavohajte. Vrsta vina kot je Chardonnay, vsebuje mehke mešanice arom, kot so tropsko sadje, limona in vanilija. Cabernet ima vonj po slivah in robidnicah ter mehko aromo po vaniliji.

Okus vina

O vinu ni boljšega sodnika od njegovega okusa. Najpomembnejše, kar si morate zapomniti, je, da vina ne smeš popiti prehitro. Najboljše je vino pustiti kratek čas v ustih in ga počasi sputiti po grlu, da okusite prav vse arome, ki se hitro spremenijo tudi s spremembo temperature vina v vaših ustih.

Vino počiva v ustih

Pomikanje vina v vsak predel vaše ustne votline bo omogočilo vinu, da se dotakne prav vsake okušalne čutnice na jeziku in vam dalo celostno aromo in okus vina.

Vino se popije ali izpljuni

Ko dobro razumete svoje vino, se lahko odločite ali ga boste popili ali izpljunili. Kadar imate dolg seznam vin na degustaciji ni priporočljivo, da do konca popijete prav vsak kozarec, saj boste lahko bolje ocenili vino pod manjšim vplivom alkohola.

Popolno vino uravnoteži različne okuse in arome in simfonija le-teh je čudovita. Trik v razvoju dobre palete okusa je, da občutite več kot razmišljate in pustite svojim čutom, da presodijo.