vino v kulinariki

Kuhanje z vinom: koristi za zdravje

Vino je že stoletja del kulinarične tradicije in ni čudno, da je temu tako. Ne samo, da našim jedem doda bogat okus in globino, ampak lahko ima tudi pomembne pozitivne učinke na zdravje. Kuhanje z vinom je lahko fantastičen način za vključitev njegovih zdravilnih lastnosti v vašo vsakodnevno prehrano, in tukaj je razlog za to.

vino in kuhanje

SPODBUJA ZDRAVJE SRCA

Kot so pokazale raziskave, lahko zmerno uživanje vina z izboljšanjem krvnega obtoka in zmanjšanjem vnetij spodbuja zdravje srca. Še zlasti koristne so spojine, ki jih najdemo v rdečem vinu, kot so flavonoidi in resveratrol. Te snovi lahko zmanjšajo tveganje za razvoj bolezni srca, znižujejo krvni tlak in vplivajo na splošno zdravje srca in ožilja.

ZMANJŠANJE TVEGANJA ZA RAKA

Antioksidanti, ki jih najdemo v vinu, lahko pomagajo tudi pri zmanjševanju nevarnosti za nastanek raka. Zlasti rdeče vino vsebuje močan antioksidant resveratrol, ki preprečuje rast rakavih celic. Študije so pokazale, da je resveratrol še posebej uspešen pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka dojk, prostate in debelega črevesa.

POMAGA PRI OBVLADOVANJU SLADKORNE BOLEZNI

Dokazano je, da uživanje vina pripomore k uravnavanju ravni sladkorja v krvi, kar je lahko še posebej pomembno za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Resveratrol dokazano izboljšuje občutljivost na inzulin, kar lahko pomaga preprečevati skoke ravni sladkorja v krvi.

 SPODBUJA DELOVANJE MOŽGANOV

Sestavine, ki jih najdemo v vinu, lahko prispevajo tudi k zdravju možganov. Resveratrol dokazano ščiti pred s starostjo povezanim upadom kognitivnih sposobnosti, študije pa so pokazale, da lahko zmerno pitje vina prispeva k izboljšanju spomina in kognitivnih funkcij pri starejših odraslih.

VKLJUČEVANJE VINA V KUHANJE

Kuhanje z vinom je izvrsten način, da njegove zdravju koristne lastnosti vključite v svojo prehransko shemo. Če v omako za testenine, ki temelji na paradižniku, dodate kanček rdečega vina ali z belim vinom razmastite ponev, ko pečete piščanca, lahko vašim jedem dodate globlji okus in zagotovite potencialne koristi za zdravje.

Vendar je treba upoštevati, da je zmernost bistvenega pomena. Prekomerno pitje vina lahko povzroči škodljive učinke na zdravje, vključno s poškodbami jeter in zasvojenostjo. Strokovnjaki zato priporočajo, da uživanje alkohola omejite na en kozarec na dan za ženske in dva kozarca na dan za moške.

Vino lahko zaužijemo s polnim okusom, vendar le, če ga izhlapi vsaj polovica, pri rdečem vinu, pri belem in šampanjcu/penečem vinu pa še več. Ko alkohol izhlapi, se v jedi ustvari koncentracija vinskega (po)okusa, poleg tega pa se izognemo možnosti, da bi jed uničili z nereduciranim vinom in ji dali neprijeten okus. Podobno velja za šampanjec ali peneče vino, pri katerem mehurčki hitro razpadejo. Vino dodajamo v različnih fazah priprave jedi, po možnosti med praženjem njenih sestavin, ali pa ga prilijemo med dušenjem, kuhanjem ali proti koncu.

Tretji najpogostejši način uporabe vina je mariniranje, znano tudi kot fermentacija. To pomeni, da se jed pred toplotno obdelavo namoči v tekočini, ki vsebuje vino, lahko pa je tudi izključno v vinu. Zelenjava, zelišča in začimbe so najpogosteje sestavine marinad. Alkohol in kisline v vinu imajo pri tem dvojno vlogo, saj okusijo in zmehčajo meso.

Upoštevajmo dejstvo, da ima vino večinoma vlogo začimb, živila se v njem marinirajo in kuhajo bolj izjemoma. Zato vino dodajamo zmerno, da ne prekrije arom in okusov osnovnih sestavin jedi.

Več o načinu kombiniranja vina in hrane pa si lahko preberete v našem članku Kombiniranje vina in hrane TU.

 

Če želite še izboljšati svoje doživljanje vina, razmislite o nakupu vgradne vinske vitrine za kuhinjo in imejte svoje najljubše steklenice vedno pri roki. Dunavox ponuja najširšo ponudbo vrhunskih hladilnikov za vino v Evropi. Odkrijte našo zbirko nagrajenih hladilnikov za vino in poiščite svojega.