poletje in vino

Vlaga v poletnih mesecih v vinski vitrini

Kako vpliva vlaga v poletnih mesecih na vašo vinsko vitrino?

V poletnih mesecih se na hladilniku za vino včasih lahko pojavi kondenzacija. Vzrok je popolnoma isti kot pri oknih in vetrobranskem steklu vašega avtomobila. Ta problem lahko postane moteč in dolgoročen, vendar obstajajo načini kako to lahko preprečite. Obstajajo preproste rešitve kako proces nabiranja odvečne vode in kondenza omilite ali preprečite. Poleg ohranjanja kvalitete vaših steklenic vina, bo vaša vinska vitrina skozi vse mesece povečanih temperatur in vlage, ostala brezhibna.

Kondenzacija

Kondenzacija nastane, ko se izparjena voda v obliki plina pretvori nazaj v tekočino. Zrak, ne glede na to kako suh je, vedno vsebuje določeno stopnjo vodne pare, oz. vlažnosti. Ko ta zrak segrejete, se molekule zraka začnejo odbijati in molekule hlapov suspendirane v njem, se prav tako začnejo širiti. Bolj kot se molekule v zraku razširijo, več vode lahko zrak zadrži. Tako se začne gostota nasičenosti zraka večati.

Ko se zrak ohladi, se proces obrne ne glavo. Molekule zraka se začnejo približevati, molekule hlapov v zraku pa se spet združijo. Gostota nasičenosti se vedno bolj zmanjšuje in relativna vlaga se ponovno dvigne. Če je razlika v temperaturi na eni in drugi strani dovolj velika, poleg tega pa je gostota vlažnosti zraka večja od normalne, pridemo do točke rosišča.

poletna pijača

Vroči dnevi

Vsaka izpostavljenost dovolj nizkim temperaturam je vzrok za sprožanje kondenzacije. Le pomislite. Kadarkoli na vroč dan, zunaj postavite hladen kozarec vode se sproži kondenz in okrog kozarca se nabere vlaga. V trenutku ko zrak pride v stik s hladnim steklom, njegova temperatura začne padati. Vodne molekule začnejo kondenzirati in okrog kozarca se naredi tanka plast vodnih kapljic, katere se oprijemajo zunanje strani kozarca.

Zelo podoben proces se zgodi, kadar se kondenzacija začne nabirati v vaši vinski vitrini. Ko odprete vrata, v vaš hladilnik za vino spustite topel zrak. Ko termostat v vinski vitrini zazna topel zrak, poizkuša le tega čim hitreje ohladiti nazaj na željeno temperaturo. Če je bil zrak dovolj vlažen, bo vseboval dovolj veliko število molekul vode in kaj hitro dosegel svojo točko nasičenosti. Relativna vlaga bo dosegla točko “100” in začela bo nastajati kondenzacija.

Vino in dolgoročno shranjevanje

Nekaj vlage je za vaše steklenice vina celo zaželjeno. V primeru, da je prostor ali hladilni sistem kjer hranite vino preveč suh, se lahko zamaški iz plute posušijo, skrčijo in posledično razpokajo. V tem primeru kisik lahko prodre v steklenico in poruši kemično ravnovesje vina.

Večja količina vlage lahko vpliva tudi na izgled etikete vašega vina. Prekomerna vlaga lahko nalepke napihne, naguba ali jih celo popolnoma uniči. Še bolj resen problem pri prekomerni vlagi pa je nabiranje plesni. Sama vinska vitrina se zaradi plesni ne bo pokvarila, velika verjetnost pri daljši izpostavljenosti pa lahko poškoduje vaše vino. Ko plesen začne prodirati v zamašek vina, jo je skoraj nemogoče zaustaviti kar je še en razlog več, da ste čim bolj pozorni na ta aspekt.

Na kaj je potrebno biti pozoren

Kondenzacija znotraj vaše vinske vitrine je sicer nadležna, vendar v večini primerov ne bo naredila velike škode. Najbolj pomembno je, da ste pozorni na zadnjo steno, kjer je nameščen ventilator. V primeru, da se na tem delu začne nabirati led je treba vinsko vitrino izključiti iz električnega toka in počakati, da se led odtaja. Pri tem procesu je pomembno, da vinsko vitrino postavite na mesto, kjer ni problematično odtekanje vode. Če je ledu malo, jo lahko zagradite z nekaj brisačami, kar bi moralo zadostovati. Vendar, če imate vinsko vitrino postavljeno na parketu ali drugih površinah, ki se lahko z vodo uničijo jo je najbolje postaviti nekam na varno.

Med poletjem, predvsem kadar so pogoste nevihte, lahko prihaja do velikih sprememb v temperaturi in vlažnosti zraka.

Nasveti

  • Če imate prostor konstantno klimatiziran, bo veliko manj verjetno prišlo do težav
  • V tem obdobju vam predlagamo, da ste pozorni in vsake toliko časa pogledate stanje v vinski vitrini
  • Kadar iz vinske vitrine vzamete vino, poizkusite čim hitreje zapirati vrata
  • Med daljšimi počitnicami ali odsotnosti je najbolje, če vinsko vitrino odklopite in vina shranite v temnem prostoru, ki ne dosega visokih temperatur
  • Če imate kakršna koli vprašanja glede vaše vinske vitrine ali shranjevanja vina nas lahko kadarkoli v delovnem času kontaktirate
poletje