Klet za vino

Staranje vina

Za povprečnega smrtnika je vino le še ena alkoholna pijača, med tem ko je za ljubitelje vina to posebna izkušnja. Znamka, barva, okus, starost in seveda kvaliteta pripomorejo k izkušnji in spominu na dogodek. Vina se večinoma kupuje za takojšnjo porabo med tem, ko so nekatera primerna za podaljševanje življenjske dobe, za uživanje v prihodnosti. Staranje vina je prava umetnost, proces in izkušnja.

Proces staranja

Cilj procesa kot je staranje vina, je povečati okus in telo vsebine steklenice. Omogočiti naravnim sestavinam izboljšanje in zrelost, da zasijejo v polni luči. Vendar je proces vina delikaten, pomembno se je držati nekaterih pravil. Poslabšanje vina je velikokrat posledica oksidacije, če je steklenica izpostavljena svetlobi, ali shranjevanje na neprimerni temperaturi. Tako se lahko okus, telo in barva vina spremenijo na slabše.

Vse kar morate vedeti o postopku staranja, kako zrelost spreminja podobo vaše najljubše steklenice. Kako kar najbolj optimalno shranjevati svoje vino, da iz nje iztržite čim boljšo oz. resnično vrednost.

Staranje vina
Kakšen je namen staranja vina?

Sveže fermentirano in prečiščeno vino bo navadno imelo zelo primarne okuse. V veliki večini bodo prisotni zelo sveži in sadni okusi. Nekaterim ljubiteljem vina prav tak okus odgovarja.

Vendar za vse tiste, ki si želijo doživeti zgodovino in poln okus vina je potreben postopek staranja. Ključni namen procesa staranja vina je popolna izkušnja okušanja vina. Pri vinu se da okusiti veliko več kot osnovne tone okusa. Od arom tobačnih listov v steklenici Merlot-a, do sadnih podtonov v kozarcu Pinot Noira, sekundarne note okusa dobijo večji pomen. Staranje vina na pravilen način povzdigne glavne sestavine, večplastno telo in komplekonost okusa pri okušanju.

Če ste se spraševali zakaj obstajajo ogromne vinske kleti. Zakaj nekateri ljubitelji vina svoje najljubše steklenice hranijo za posebne priložnosti, je vaš odgovor izkusiti polno telo vina.

Spremembe v okusu vina

Če je vino pravilno shranjeno, se bo sčasoma začel proces staranja in okus vina se bo začel spreminjati. V primeru, da vino ni hranjeno na pravem mestu pa lahko kmalu pride do mošusnih in neprijetnih okusov.

Krepke in sadne note okusa vina so zelo pogoste v začetni fazi vinarstva. Med tem, ko čas teče in je omogočen proces staranja se bodo začeli pojavljati sekundarni toni, tisti katere ljubitelji vina iščejo.

Pomemben dejavnik, katerega si je vredno zapomniti je, da bolj kot je vino starano, bolj bo prišlo do različnih tonov v okusu. Vendar brez skrbi, ostala bo enaka količina alkohola, skupaj s predvideno sladkostjo, suhostjo ali grenkobo. Pravilno skladiščenje ni možno le v vinskih kleteh, to lahko dosežete tudi doma!

Spremembe telesa vina

Podobno kot pri okusu vina, se njegovo telo prav tako spreminja med postopkom staranja. Pri svežem vinu so ponavadi tekstura, globina in telo vina nizki. Vendar se bodo spojine v vinu sčasoma začele zmanjševati, spreminjati in tvoriti nove kombinirane spojine. Na primer, zmanjšan tanini se lahko konča v bolj gladkem zaključku vina, kar ga posledično naredi bolj pitkega.

Telo vina lahko vpliva na doživetje okušanja vina. Če želite zagotoviti optimalno uživanje v željeni teksturi, je priporočljivo razumevanje postopka staranja vaših najljubših vrst vina.

Tudi barva vina se spreminja

Pri staranju vina je mogoča tudi blažja sprememba barve vina. V nekaterih primerih bo sprememba barve le malo vplivala na vašo izkušnjo. Če pa obstajajo jasni znaki, da je vaša najljubša steklenica vina oksidirala, se odzvala na neprimerno izpostavljenost svetlobi, lahko barve postanejo mutne in moteče. Takšna vina ponavadi niso najboljša za konzumiranje.

Rdeča vina bodo s časom začela razvijati rjave podtone, bela pa se bodo spreminjala v jantarne odtenke. To je organski proces, ki je nadzorovan s hitrostjo oksidacije.

Če je vaše vino primerno shranjeno, to zmanjša tveganje za popolno oksidacijo se bo njegova naravna barva bolj ohranila s časom. V primeru, da v steklenico vstopi neželen zrak se lahko barve začnejo drastično spreminjati, kar narekuje neželene spremembe okusa in telesa.

Katera vina so najbolj optimalna za staranje?

O shranjevanju in konzumiranju vina obstaja veliko mitov. Nekateri pravijo, da je le rdeče vino primerno za staranje. Kljub temu, če ga pravilno shranjujemo lahko vsako vino z zrelostjo kaj pridobi.

Vina povprečnih cen se ponavadi kupuje za takojšnjo porabo, med tem ko so malo dražje steklenice vina narejene z namenom, da jih lahko hranimo dlje časa. Poleg tega so nekatere steklenice vina narejene prav z namenom, da jih staramo. Predvsem tiste s krepkimi tanini, ki so znane po tem, da se s starostjo izredno izboljšujejo.

Preden se spustite v nakup steklenice je pomembno, da razumete kakšen razpon kapacitete ima izbrano vino. Za nežnejše sorte kot je Rosé in bela vina je optimalno staranje ponavadi krajše. Tudi penine je mogoče starati, vendar je še veliko bolj pomemben način skladiščenja.

Način shranjevanja vina za doseg optimalnega staranja

Do sedaj ste že dobili kar nekaj informacij in postaja vedno bolj jasno kako čas spreminja okus, telo in barvo vina. V nekaterih primerih je to zaželjeno. Vendar, če staranje ni pravilno kontrolirano, se bo vino postaralo v zelo kratkem času in ne bo več dosegalo željenega okusa.

Slednje se ponavadi zgodi z napačnim ali neučinkovitim shranjevanjem. Način kako shranjujete vino je izredno pomemben še posebej, če želite ohraniti oziroma dvigniti njegovo vrednost. V nadaljevanju sledi nekaj smernic, ki vam bodo pomagale izkusiti vse pozitivne plati zrelosti vina.

  • Vedno hranite vino pri 12 °C, ne glede na vrsto, barvo ali telo. Čeprav je to za nekatere ljubitelje vina to lahko ta informacija nova, je treba vsa vina hraniti skupaj, da bi ohranili svoje organsko ravnovesje sestavin. Z zvišanjem ali znižanjem temperature tvegate bodisi oksidacijo bodisi hitro staranje, kar lahko vino poslabša ali celo pokvari. Ko ste pripravljeni uživati v svojem vinu je čas, da ga ohladite na optimalno servirno temperaturo.
  • Za shranjevanje vina je najbolje urediti kotiček z čim manj prodora svetlobe. Vsaka izpostavljenost UV svetlobi lahko pospeši nekontroliran proces staranja, ki ga kmalu prepoznamo po barvi, vonju in okusu vina.
  • Vlažnost okolja je tudi pomembna, saj prav tako lahko poviša tveganje oksidacije ali plesni, kar ponovno lahko vpliva na negativno staranje. Priporočen procent vlage za staranje vina je med 55 in 80%.
  • Med staranjem vina se poizkušajte izogibati nepotrebnim vibracijam.
  • Neprijetni in dolgotrajni nenaravni vonji lahko prav tako vplivajo na proces staranja in povzročijo nepopravljivo škodo. Da bi zagotovili varno shranjevanje oziroma staranje, vam priporočamo, da vina ne shranjujete v bližini vsakdanjega življenja, območij kjer kuhate ali pogosto obiskanih krajev.
Zaključek

Če se boste držali zgornjih nasvetov, bo po vsej verjetnosti vaše vino varno in ob pravem trenutku izvrstno za okušanje. Tako bo vaše vino ohranilo prav okus, oziroma ga popeljalo na višjo raven, izboljšalo željen okus in vse sekundarne tone.