rdeče vino

Vino je najstarejše dokumentirano zdravilo

Vino je imelo pomembno vlogo v zdravstvu že pri Egipčanih, ko je bilo povezano predvsem z religijo in nadnaravnimi silami. Vendar je svoj sloves obdržalo tudi pri starih Grkih, kjer je Hipokrat priporočal vino kot del zdrave prehrane. Zagovarjal je njegovo uporabo kot antiseptik za rane in lajšanje bolečin pri porodu. V podobne namene so ga uporabljali tudi stari Rimljani, kot antiseptik za razkuževanje ran pri gladiatorjih.

Francoski paradoks

Leta 1991 se je pojavila študija o tako imenovanem francoskem paradoksu. Francoski znanstvenik Serge Renaud je opazil, da je pri Francozih incidenca kardiovaskularnih bolezni nižja kot pri Američanih in Angležih, kljub temu, da uživajo enako maščob oz. enako kalorično hrano. Ena od njegovih teorij je bila, da je to posledica uživanja zmernih količin rdečega vina pri Francozih, ki zmanjša tveganje za kardiovaskularne bolezni.

Vsekakor je veliko podatkov, ki govorijo o pozitivnem vplivu vina na naše zdravje. Ob tem pa moramo poudariti pomen zmernosti – tako pri vinu kot pri ostalih stvareh.

Poleg količine je pomembna tudi sorta grozdja in vrsta vina, način pridelave in kasnejše predelave.

V čem je skrivnost vina?

Zdravilnost vina se skriva v grozdju. Rdeče grozdje je namreč vir flavonoidov, ki imajo v telesu učinek antioksidantov. Pri fermentaciji grozdja, poleg tega, da se sladkor spremeni v alkohol, nastaja resveratrol, ki je najmočnejši antioksidant rdečega vina.

Katero vino je najboljše za naše zdravje?

Pridelava grozdja za vino je običajno močno onesnažena s pesticidi, ki se deloma prenesejo tudi v vino. Da bi bil zdravilni učinek vina kar največji, se je bolje odločati za ekološko pridelano vino oziroma vino, ki ima čim manjšo vsebnost dodatkov.

S priporočeno količino vina, ki ga zaužijemo, v telo vnesemo nekatere pomembne hranilne snovi, kot so vitamin C, nekateri vitamini skupine B – še posebej B6. Ta je pomemben za delovanje centralnega živčnega sistema, vsebuje pa tudi minerale in rudninske snovi.

Rdeče ali belo vino?

Če izbiramo med rdečim in belim vinom, je za zdravje gotovo bolje izbrati rdečega. Belo vino, podobno kot rdeče, vsebuje flavonoide, le da jih je v njem občutno manj. Čeprav je torej tudi belo vino vir antioksidantov, pa se njegova največja zdravstvena težava skriva nekje drugje. Bela vina so skoraj brez izjeme žveplana.

Zakaj je kozarec vina priporočljiv pred spanjem?

Poleg tega, da rdeče vino ščiti krvne žile, znižuje holesterol in raven stresa, tudi oskrbi telo z do 40 odstotkov več antioksidantov, kot jih je v telesu tistih ljudi, ki ne pijejo vina.

Kakršna koli povezava med rdečim vinom in manj srčnih napadov ni popolnoma razjasnjena. Toda del koristi bi lahko bil posledica antioksidantov v rdečem vinu, ki lahko zvišajo raven HDL holesterola. HDL (high-density lipoprotein) oz lipoprotein visoke gostote, je “dober holesterol”, zaščiti telo pred kopičenjem LDL (low-density lipoprotein) oz “slabega holesterola”.

To pa ni vse!

Vino varuje pred prezgodnjim staranjem, sestavina piseatanol pa upočasni rast maščobnih celic, kar pomeni, da je rdeče vino naš velik zaveznik tudi, kadar smo na dieti. Raziskovalci so ugotovili, da naj bi dva kozarca vina na dan za kar 70 odstotkov zmanjšala tveganje za prekomerno težo. Britanska raziskava je pokazala tudi to, da kozarec vina na dan zmanjša možnosti, da bi se okužili z bakterijo Heliobacter pylori, ki povzroča gastritis ali vnetje želodčne slinavke. Španska raziskava pa kaže, da vino ublaži težave pri zastrupitvi s hrano. Torej ne preostane nam nič drugega kot da spijemo kozarec vina. Na zdravje!