glasnost vinske vitrine

Glasnost vinskih vitrin in akustika

Kako glasne so res vinske vitrine? Definitivno niso popolnoma tihe, in za posameznike je lahko zvok, ki ga vinska vitrina oddaja oziroma proizvaja celo moteč. Na srečo obstaja veliko načinov kako zmanjšati glasnost vinskih vitrin.

Če preučimo vzroke prekomernega hrupa in sledimo nasvetom strokovnjakov lahko v veliki meri zmanjšamo ta zvok.

Torej, kako glasne so vinske vitrine?

Večina vinskih vitrin oddaja zvok v višini 35-45 decibelov. Če primerjamo, pomivalni stroj v delovanju proizvaja 45-50 decibelov in standarden hladilnik okoli 35 decibelov. Na splošno vinske vitrine proizvajajo nekoliko več hrupa kot običajni hladilniki. To je zaradi njihove večje potrebe po vzdrževanju stalne temperature. Velika večina vinskih vitrin na trgu je sestavljena iz kompresorja, hladilnega tokokroga in sistema ventilatorjev.

Ventilatorji

Električni ventilatorji vzdržujejo stabilno in enakomerno temperaturo v izbranih delih ali v celotni vinski vitrini. Ventilatorji tudi preprečujejo nastanek zmrzali znotraj omare. Ti ventilatorji imajo gibljive dele in bodo seveda proizvajali hrup. Nihajni zvok zveni zelo podobno tistemu, ki ga proizvaja namizni ventilator.

Več ventilatorjev, kot jih ima vinska vitrina, večja bo glasnost vinske vitrine postavljene v prostoru. Dve najpogostejši vrsti vinskih vitrin sta: vitrina z enotnim temperaturnim območjem in vitrina z dvojnim temperaturnim območjem. Pri dveh conah je potrebno več ventilatorjev, da se zrak enakomerno porazdeli okoli dveh komor omare.

Ventilatorji delujejo večinoma glede na temperaturo okolice in pogostost odpiranja vrat. Tu igra pomembno vlogo tudi izolacijska učinkovitost pokrova, saj zvok ventilatorjev v glavnem prihaja iz notranjosti omare.

Pritisk

Kompresor napaja cikel izmenjave toplote / hlada in je običajno nameščen na dnu zadnjega dela omare. Lahko ga namestite na silikonski ali gumijasti nastavek, da zmanjšate vibracije.

Kompresorji lahko povzročijo nepotreben hrup, če ohišje ni ravno ali če se kompresor stisne proti nečemu na zadnji strani omare. Te vire hrupa je najlažje odpraviti za začetek. Na srečo kompresor ne deluje nenehno in pogosto šele ko se kompresor ustavi, zares opazimo, da deluje. Vendar nizkofrekvenčni hrup različni ljudje različno zaznavajo.

Hlajenje

Tretji glavni vzrok za hrup v vinski vitrini je pretok hladilnega sredstva okoli sistema. Ohlajeno hladilno sredstvo se pretaka po sistemu po navodilih termostata. Hladilno sredstvo se nato stisne skozi fino vbrizgalno odprtino v obliki šobe, ki ustvarja značilen piskajoč zvok.
Ker so nekateri bolj občutljivi na določene zvoke in frekvence, ta zvok dojemajo bolj neprijetno kot drugi.

V popolnoma novi hladilni omari je injekcijska odprtina precej ozka. Treba jo je “zagnati” prvih nekaj mesecev po tem, ko jo kupite. V tem obdobju boste ugotovili, da je zvok nekoliko glasnejši od pričakovanega. Zvok se bo sčasoma zmanjšal.

Kaj še lahko storimo glede zvoka, ki ga vitrina oddaja?

Kot smo videli, obstajajo omejene možnosti za zmanjšanje hrupa za tiste, ki so občutljivi na zvok iz vinske vitrine. Večina modelov različnih proizvajalcev vinskih vitrin ustvarja hrup, zato je le malo težav, ki jih lahko odpravimo z izbiro modela drugega proizvajalca. Nemogoče je narediti popolnoma tiho vinsko vitrino.

Po drugi strani je veliko prednosti, ki jih lahko pridobimo z izbiro okolice, v kateri bo vinska vitrina nameščena. Če izberete tiho vinsko vitrino in jo postavite v okolico, ki je akustično neprimerna, boste verjetno zaznali več zvoka oziroma hrupa kot predvideno.

Katedrala ali risalnica

Natančna opredelitev kaj je hrup in kaj ni, ne obstaja. Kar ena oseba meni, da je prijeten zvok, se lahko zdi drugemu moteče. Kljub temu akustika sobe odločilno vpliva na zaznavanje zvokov. Akustično so staromodne viktorijanske hiše odlične za vpijanje zvoka.

Značilne debele preproge na tleh, težke zavese, oblazinjeno pohištvo in slike na stenah so vsi elementi, ki dobro absorbirajo in utišajo zvok v sobi. Viktorijanski domovi iz zadnjih dveh desetletij 19. stoletja nas lahko naučijo veliko koristnih stvari o akustiki. Vsaka vinska vitrina bi v takšnem domu zvenela tiho.

Dandanes oblikujemo svoje življenjske prostore skoraj diametralno nasprotno staremu slogu. Dajemo prednost velikim površinam, čistim črtam, trdim materialom in omejeni uporabi tekstila v prostorih. Poleg tega, da je sodoben in minimalističen, je ta slog notranje opreme praktičen in ga je enostavno očistiti.

Toda ti prostori lahko včasih spominjajo na mini katedrale. Zlasti v kuhinjah, kjer je bil strop odprt za izpostavitev strehe, hrup odzvanja tako prosto, da je tako, kot da bi stal v cerkveni dvorani. V tej okolici je dobro razmisliti, koliko hrupa proizvaja hladilnik vinskih omar.

Upoštevajte, da je morda sam prostor razlog, da drugače tiho vinsko omaro dojemamo kot hrupno.

Kako hrupna je vinska vitrina v kuhinji?

Strokovnjaki, se pogosto sprašujejo, koliko hrupa vinska vitrina pravzaprav povzroča. Proizvajalci in arhitekti imajo veliko izkušenj s svetovanjem strankam pri notranjem oblikovanju prostorov, kamor je predvidena postavitev vinske vitrine.
Po naši predhodni oceni je približno 85% prodanih hladilnikov za vino postavljeno v kuhinjo ali blizu nje, pogosto kot vgrajen element.

Ne glede na to, kam namestite vašo vinsko vitrino, vam ponujamo ponuja tri splošne nasvete za zvok.

V prvi vrsti mora biti vitrina nivelirana in če se le da ne stati na ploščicah. Priporoča, da vitrino postavite na material, ki absorbira zvok, kot je gumijasta preproga, debela preproga ali tepih. Poskrbite, da bo zrak lahko krožil okoli vitrine, še posebej zadaj. Čim težje je odvajati toploto, tem bolj si mora vitrina prizadevati, da ohrani mrzlo.

Ohišja vinskih vitrin morajo biti popolnoma zravnana

Največji vir hrupa in prekomerne porabe energije se pojavi, ko vinska vitrina ni popolnoma nivelirana.

Če vaš hladilnik vina ni popolnoma izravnan, tvegate, da kompresor ustvari več hrupa, kot je potrebno, ker bo raven tekočine v kompresorju videti neuravnotežena. To poleg hrupa povzroča pretirano veliko porabo energije, posledično pa je tudi visoka stopnja obrabe kompresorja.

Če torej pri nakupu omare za vinski hladilnik upoštevate nekaj osnovnih dejavnikov, je relativno enostavno zmanjšati motnje hrupa. Ne glede na vse, upamo, da ste dobili nekaj odgovorov na vprašanje, kako hrupna ali tiha je lahko vinska vitrina.