Terminologija in vinski svet

Terminologija v vinskem svetu

Za ljubitelje vin so edinstveni izrazi in besedne zveze povsem naravni, med tem ko za začetnike niso tako enostavni. Terminologija v vinskem svetu je lahko za začetnike zakomplicirana. V tem kratkem vodniku vam bomo predstavili in razjasnili nekatere najpogosteje uporabljene izraze v svetu pitja vina. Tako boste na hitro spoznali vinski svet in kakšna je z njim povezana terminologija.

Kislina

»Kislost« vina opisuje sveže, trpke in kisle okuse, ki ga pusti kislina v vinu. Le ta pomaga poživiti in podaljšati po okus pijače. Doseganje pravilne ravni kislosti je pomembno, saj je od tega odvisen okus.

Po okus

Po okus rečemo okusu, ki ostane na jeziku po požirku in v resnici pokaže kakšen okus ima vino. Kislost vina bo imela velik vpliv na po okus.

Telo

Telo opisuje polnost in težo v ustih, pogosto se reče, da je vino lahko, srednje ali polnovredno.

Šopek

»Šopek« vina je vsota arom vina in je pogosto znak kakovosti. Vonj vina potem ko ga natočimo v kozarec je ključni element za prepoznavanje okusa vina, preden ga popijemo.

Dihanje

Pustiti vinu, da »zadiha« je proces pred serviranjem ko ga za nekaj časa izpostavimo zraku in mu omogočimo oksidacijo. Ko omogočimo steklenici, da zadiha zmehčamo okuse in pred okušanjem sprostimo določene arome.

Kompleksno

»Kompleksno« vino je tisto, ki spremeni okus med tem ko naredite daljši požirek. Izraz se uporablja za vina, ki imajo mešanico spreminjajočih se lastnosti in okusov.

Dekantiranje

Dekantiranje vina je podobno kot, da ga pustimo dihati vendar vključuje postopek prenosa iz ene posode v drugo. Pri tem procesu se sprostijo pravi okusi vina.

Suha vina

Izraz suho vino, se uporablja za vina, ki imajo malo ali nič sladkorja. Torej, da okus vina ni sladek.

Noge

»Noge« v vinu se nanašajo na kapljice vina, ki ostanejo na steklu in označujejo raven alkohola v vinu.

Občutek v ustih

»Občutek v ustih« opisuje teksturo pijače. Vina so lahko gladka, hrapava, ostra in celo gosta, torej občutek v ustih pomaga prepoznati teksturo vina.

Nos

Izraz »nos« v vinu pomeni točno to kar predvidevate, torej to je vonj, ki ga vino izžareva in je povezano z vašim čutom voha preden naredite požirek.

Oksidirano

Kadar je vino oksidiralo to pomeni, da je bilo preveč izpostavljeno zraku in so vse dobre lastnosti vina pošle. Oksidacija lahko povzroči izgubo barve, okusa in vonja, zato je priporočljivo steklenice spiti prej kot slej.

Sladko

Izraz sladko v vinu je nasprotje suhega kar pomeni, da je v pijači določena količina sladkorja, kar mu daje ta sladek okus.

Tanini

Tanini so teksturni elementi, zaradi katerih je vino suho in jih najpogosteje najdemo v rdečih vinih. Vinu lahko dodajo nekaj grenkosti in ponavadi jih lahko okusite na srednjem in sprednjem delu ust.

Temperatura

Pravilna temperatura vina je pri vinu pomembna, saj je okus (predvsem kvalitetnih) vin zelo odvisen od pravilne temperature. Za pravilno shranjevanje vina so najbolj primerne vinske kleti in vinske vitrine, oziroma poseben hladilnik za vino.

Vintage

Ta izraz je nekoliko lažje prepoznan, vendar se nanaša na letino ko je bilo grozdje spravljeno za steklenico vina in ne na leto ko je bilo vino stekleničeno.

Povzetek

Zgoraj navedene besede zagotovo niso edine s katerimi se boste srečevali v vinskem svetu, vendar ste zagotovo na pravem začetku.