miti o vinu

7 pogostih mitov o vinu

Kot si lahko predstavljate smo v našem kolektivu navdušeni nad vinom, kako uživati v vinu in kako ga shranjevati. Ponudimo vam lahko širok izbor različnih hladilnikov za vino, prosto stoječih in vgradnih vse do kapacitete skoraj 200 steklenic. Drugače rečeno vinske vitrine, so popoln način za shranjevanje in serviranje vina na pravi temperaturi. Glede na naše izkušnje smo se odločili, da enkrat za vselej razbijemo 7 pogostih mitov o vinu.

Mit št. 1: Staro vino je dobro vino

Eden najpogostejših mitov, ki obdaja vinski svet je ideja, da starejša kot je steklenica vina, boljši je okus. Vendar to še zdaleč ni popolna resnica.

Čeprav je res, da se nekatera vina s starostjo izboljšujejo, je večino vin najbolje zaužiti v prvih petih letih od žetve. Vino je v veliki večini malo starano še preden pride na police v trgovini. Torej ga je najbolje zaužiti kmalu po nakupu, da iz njega dobimo najboljše okuse.

Staranje vin daljše obdobje preden jih odpremo ne zagotavlja popolnega okusa. Pogosto se lahko zgodi, da vino ni primerno za staranje in bodo z leti njegove pozitivne karakteristike šle v nič.

Ne pustite se pretentati, da je stara steklenica vina boljša in ne zapravljajte denarja za starana vina preden naredite dobro raziskavo.

ps- najdražje vino je Château d’Yquem 1811 iz leta 1811.

Mit št. 2: Težja kot je steklenica, boljše je vino

Podobno kot pri prejšnji točki veliko ljudi verjame, da teža steklenice določa kakovost vsebine. A tudi ta mit nima nobene teže.

Težka steklenica ni pravo merilo za kvaliteto vsebine. Vse skupaj je le marketinški koncept, ustvarjen za boljšo prodajo. Sčasoma boste ugotovili, da je teža steklenice različna glede na proizvajalca in da je vse skupaj odvisno le od tega koliko je vinar pripravljen investirati v pakiranje.

Morda boste ugotovili, da so boljša vina zapakirana v debelejše in težje steklenice, vendar to ne pomeni, da ne boste našli popolnega okusa vina pakiranega v lažji steklenici.

Mit št. 3: Vino z zamaškom je slabše kvalitete

Veliko ljudi živi v prepričanju, da je steklenica vina, ki ni zaprta z zamaškom iz plute slabše kvalitete. Najbolje, da kar na hitro razbijemo še enega od 7 pogostih mitov o vinu.

Čeprav so aluminijasti zamaški pogosti že od 50ih let naprej, ljudje še vedno čutijo potrebo, da jih na lestvici kakovosti postavijo nižje od plute. Ena neposrednih prednosti uporabe zamaškov je enostavnejši dostop in ponavadi je zaradi tega cena nekoliko nižja.

Pogosto se ljudje pritožujejo nad tem, da zamaški niso tako učinkoviti pri staranju vina kot pluta, vendar kot smo že omenili je pogosto vino bolje popiti prej kot slej.

Izkazalo se je celo, da zamaški bolje ščitijo vino kot pluta, zato vam svetujemo, da ne odpišete popolnoma vina pakiranega z zamaškom.

Mit št. 4: Rdeče vino za meso in belo vino za ribe

Kombiniranje rdečega vina z mesom in belega vina z ribami je nekakšna osnova pravih gurmanov. Nasprotno kombiniranje vam lahko prinese kar nekaj pogledov začudenja.

Večina ljudi bo prisegala na to osnovno kombinacijo, vendar je vsake toliko časa pomembno, da se prepustite manjši avanturi. Rdeče vino gre pravzaprav zelo lepo z ribami kot je tuna ali losos. Vaš izbor vina bo vedno odvisen od vrste ribe, vendar verjemite nam, kombiniranje rdečega vina z ribo je lahko zelo prijetno.

Prav tako vas lahko preseneti kombinacija dobrega kozarca belega vina z sočnim kosom mesa. Priporočamo, da to teorijo preizkusite sami, saj vam bo ta kombinacija prinesla občutek okusa katerega niste navajeni.

Mit št. 5: Kvalitetno vino je drago

Eden od pogostih mitov o vinu je tudi ideja, da je potrebno za zagotavljanje popolnega okusa porabiti ogromno denarja.

Cena vina je odvisna od tega kako drag je bil postopek izdelave in kakovosti uporabljenih sestavin. Včasih sicer visoka cena zagotavlja kvaliteto in dober okus, vendar na to ni vredno preveč prisegati.

Okus je subjektiven in vsi okusi so različni. Poraba večje vsote denarja za steklenico vrhunskega vina vam bo zagotovila vino odličnega okusa, vendar to ne zagotavlja, da bo za vas okus boljši kot steklenica vina vredno polovične vsote.

Visoka cena ne zagotavlja vedno kakovosti in popolnega okusa, zato boste morda prav prijetno presenečeni, če malo tvegate in poizkusite cenejšo možnost.

Mit št. 6: Sladko vino je za amaterje

Če vam je slajše vino bolj po okusu ste očitno neizobražen amater, oziroma vsaj tako bodo nekateri ljudje dejali. Vendar je resnica prav nasprotna.

Zamisel, da mora dober kozarec kvalitetnega vina biti suh je popolnoma iz trte zvita. To je seveda daleč od resnice in zviška gledati ljudi, ki uživajo v sladkem vinu je popolnoma nesmiselno.

Nekatera najbolj priljubljena vina na svetu so zelo sladka in se popolnoma vključijo v zgodbo po okusnem obroku. Ne skrbite, tudi mi uživamo v kozarcu sladkega vina!

Mit št. 7: Mešana vina so greh

Vinski navdušenci pogosto ne odobravajo mešanja različnih vrst vina. Vendar so popolne mešanice dobrih vin tako dobre, da zavedejo celo največje strokovnjake.

Mešanica dveh različnih vrst grozdja pogosto pomeni, da steklenica stane manj, vendar to ne pomeni vedno, da je takšno vino odpisati kot dobro. Mešana vina pogosto lahko privedejo do fantastičnih obzorij okusov, vsekakor pa je na voljo nekaj močnih kombinacij, ki jih je treba poizkusiti.

Zaključek

Za nepoznavalce vina si lahko predstavljate kako so lahko takšni običajni miti zavajajo. Upamo, da smo uspeli razsvetliti nekatere od vas in dati vpogled v nekatera “dejstva”, za katere ste prej mislili, da so resnična.