vinska vitrina Dunavox

Shranjevanje vina

Nekatere pijače je za uživanje potrebno ohladiti, spet druge pogreti. Še posebej pomembna pa je temperatura vina. Poleg ustrezne temperature je potrebno vino hraniti v suhem in temnem prostoru.

Kaj morate vedeti pri domačem shranjevanju vina:

  • vina ne smejo biti izpostavljena neposredni sončni svetlobi
  • vina zahtevajo stalno temperaturo
  • zamaški za vino zahtevajo določeno stopnjo vlažnosti
  • vino je občutljivo na vibracije

Kako hraniti vino kot profesionalec (tudi če niste somelje)

Vsakdo od nas ima doma vsaj dve ali tri steklenice vina. Od vas je odvisno, ali boste te steklenice hranili v klasičnem hladilniku, ali se bo na njih nabiral prah v kakšni shrambi. Kadar številka steklenic začne naraščati je potrebno razmišljati kje jih boste hranili. Opcije so recimo kovinske ali lesene police in navadna shramba. Malo je verjetno, da imate doma primerno klet katera izpolnjuje zahteve za shranjevanje vina in kjer za ta namen lahko izkoristite prostor. Ena možnost v primeru, da imate omejen prostor v stanovanju je nakup vinske vitrine.

Kako pravilno hraniti vino

Vinske vitrine oziroma hladilniki narejeni za shranjevanje vina, so idealni saj ohranjajo stalno temperaturo, ne glede na zunanje pogoje. Ena od težav pri domačem shranjevanju vina je vsakodnevno nihanje temperature v prostoru kjer živimo. Na dolgi rok, če gledamo zimske in letne temperature so te razlike še bolj izrazite. Tudi vlažnost v našem podnebju lahko izrazito niha, poleg tega pa na skladiščenje vina lahko negativno vpliva tudi direktna svetloba.

Zaradi vseh teh dejavnikov vinski strokovnjaki po vsem svetu porabijo veliko časa in energije, da ohranijo vse pozitivne značilnosti vina. Vinarji svoja vina hranijo v posebnih kleteh, restavracije pa imajo za ta namen posebne prostore ali hladilnike. Za vas oziroma za domače shranjevanje vina ponujamo veliko izbiro vinskih vitrin.

Kako izbrati velikost vinske vitrine

Za začetek je pomembna informacija koliko prostora imate za postavitev vinske vitrine, nato pa se morate vprašati še koliko steklenic želite hraniti. V primeru, da na novo urejate bivalni prostor je planiranje o postavitvi lahko. Drugače pa le najdete primeren prostor, ga izmerite in ta del na novo uredite. Ni potrebno omeniti, da pustite dovolj prostora za odpiranje vrat. Pri nekaterih samo stoječih modelih je pomembno pustiti dovolj prostora okrog celotne vitrine, saj mora biti okrog takšnih modelov zrak lepo krožiti. Za vsak model v naši ponudbi imate podroben opis, tehnične specifikacije, vgradne mere in ostale podatke.

Ena stvar je skorajda sigurna, ne glede na kapaciteto vaše vinske vitrine bo le ta slej kot prej polna. Zato je potrebno vedeti koliko steklenic ponavadi shranjujete v svojem domu. Torej koliko jih hranite in koliko jih spijete. Menimo, da so za pravega ljubitelja vin vse vitrine s kapaciteto manjšo od 20 steklenic premajhne. Pogosto se pri nakupovanju ljudje odločijo za manjši model in se potem kaj kmalu izkaže, da ta ni dovolj velika. Vprašanje je tudi ali pijete pretežno belo ali rdeče vino, oziroma ali se boste odločili za eno področno ali dvo področno vinsko vitrino. Temperatura vina se najbolj razlikuje med rdečim in belim vinom. Rdeče vino se ponavadi hrani na približno 14 stopinjah celzija, med tem ko je belo ponavadi ohlajeno na 8 stopinj.

Za vsa vprašanja in pomisleke glede velikosti in vrste vinskih vitrin nas lahko kontaktirate na telefonsko številko: 041 566 618 ali obiščete na naslovu: Tržaška cesta 134 v Ljubljani.

Pričakujemo vas!