DUNAVOX vinska vitrina

Zanimiva dejstva o vinu

Vino je v osnovi komplicirana in delikatna pijača, pravilno uživati v pitju vina pa je prava umetnost. V kratkem članku smo vam pripravili nekaj najbolj zanimivih in neverjetnih dejstev o vinu katerih (verjetno) niste poznali. Pa preglejmo na hitro nekatera zanimiva dejstva o vinu.

Niso vsa vina veganska

Domneva, da je vse vino vegansko je popolnoma smiselno, vendar temu ni vedno tako.

Postopek filtracije nekaterih vin uporablja živalske stranske proizvode, kot so želatina, albumin in kazein, kar pomeni, da ni vsako vino primerno za vegane. Če se prehranjujete striktno vegansko je najbolje, da pred zaužitjem vina preverite nalepko z informacijami.

Vino je dobro za srce

Vinski entuziasti trdijo, da je kozarec vina na dan zdrav in vse več raziskav kaže na to, da imajo prav.

Raziskave so pokazale, da antioksidanti v vinu (zlasti v rdečem) lahko preprečijo koronarno arterijsko bolezen in zmanjšajo tveganje za kap. Kot pravi star pregovor: »Kozarec vina na dan odžene zdravnika stran«.

Prigrizki z okusom vina

Z leti so pogumni inovatorji poskušali vino dodajati veliko priljubljenim živilom, nekateri bolj in drugi manj uspešno.

Eden najbolj bizarnih primerov kombiniranja vina in hrane pravzaprav prihaja z Japonske, kjer lahko dobite vinsko aromatizirane Kit Kat čokolade.

Jacobsen Salt Co so ustvarili tudi sol, ki je prepojena s pinot noirom, nekateri pa so vino uporabili tudi v sladoledu! Številni supermarketi imajo na zalogi celo hrenovke aromatizirane z vinom in vinske kaše.

Najstarejša steklenica

Vino obstaja že skoraj od začetka časa in postopek izdelave vina je bil skozi leta izboljšan in izpopolnjen. Zbiranje in staranje vina je postalo zelo popularno in se razvilo v ogromno industrijo.

Najstarejša steklenica vina na svetu sega vse do leta 325 našega štetja, trenutno pa se hrani v muzeju zgodovine Pfalz v mestu Speyer v Nemčiji. Nekatera vina se s starostjo izboljšujejo, vendar predvidevamo, da so pri tej steklinici najboljši dnevi mimo.

Najdražja steklenica vina

Château d’Yquem 1811 je v letu 2023 postalo najdražje belo vino na svetu. Stane 78.105 funtov (plus DDV) in je tako premagal sedanji Guinnessov svetovni rekord v 75.000 funtih, ki je bil leta 2011 v londonskem Ritzu, čeprav ta prodaja še ni ratificirana s strani Guinnessa….

Se bojite vina?

Vsi se bojimo nečesa. Ali ste vedeli, da ima vino moč prebuditi ta občutek? »Oenofobija« je strah pred vinom in je povsem resna stvar. Ne le strah pred vinom, ta fobija zajema tudi močno sovraštvo do pijače.

Starodavni izrek

Vsak izrek ima svoj izvor, nekateri pa imajo zanimivejše zgodovine kot drugi. Izrek »pitje za zdravje« sega v staro Grčijo, kjer je gostitelj naredil prvi požirek vina in s tem pokazal, da ni zastruplje. Ko so popili prvi požirek, so se gostje lahko sprostili in uživali v preostalem delu večera, ne da bi se bali smrti. Morda se sliši nekoliko pranoično, toda v tistih dneh nikoli niso mogli biti preveč previdni.

Izvor nazdravljanja

Če nadaljuejmo s starodavnimi temami, ali veste od kod prihaja izraz (toasting) nazdravljanje?

Nadzravljanje je nagovor, preden si privoščimo pijačo in nato nazdravimo oz. trkamo s kozarci ob praznovanju, vendar je vprašanje kaj je to včasih pomenilo. Že v rimskih časih so v kozarce spuščali koščke toasta, da bi omilili količino kislosti, ki je bila proizvedena v zgodnjem procesu pridelave vina.

Ni vsako vino primerno za staranje

Eden pogostih mitov o vinu je, da se vsako vino z leti izboljšuje, vendar bomo ta mit enkrat za vselej ovrgli. Kar 90% vin je veliko bolje zaužiti v prvem letu po pridelavi, saj bo imelo staranje na takšno vino negativen efekt. Naredite raziskavo in se pozanimajte katera vina so primerna za staranje.

Temperatura vina

Največja razlika med priporočeno temperaturo vina je med belim in rdečim. Torej belo vino se hrani nekje med 6 in 10 °C, rdeče pa med 10 in 16 °C. Nato pa pridejo v kontekst dejavniki kot so vrsta vina in seveda osebne preference. Poleg vinskih kleti, je najboljši način, da vino ohladimo na pravo temperaturo z vinsko vitrino. Če radi pijete belo in rdeče vino je najboljša izbira vinske vitrine z dvemi temperaturnimi območji.

Staranje kot dobro vino (dobesedno)

Na začetku seznama smo omenili vino, ki pozitivno vpliva na zmanjševanje števila arterijskih bolezni in kapi, vendar naslednji primer to dejstvo dvigne na novo raven.

Jeanne Calment, najstarejša oseba na svetu je trdila, da je njeno zdravje in dolgo življenje zahvaljujoč dieti oljčnega olja, vina in 1kg čokolade tedensko.

Kopanje v vinu

Za vse vinske entuziaste je zahvaljujoč zdravilišču na Japonskem omogočeno kopanje v vinu. Ta čudovit spa omogoča gostom, da se kopajo v različnih pijačah kot so: vino, kava in zeleni čaj. Ko se je zdravilišče odprlo je na družabnih medijih ustvaril veliko šok. Po besedah zdravilišča je kopanje v rdečem vinu pomlajevalni tretma za telo. Ste zadnje čase kaj razmišljali o obisku Japonske?