Shranjevanje vina

Temperatura za vino

Temperatura skladiščenja

Učinkovito shranjevanje vina in temperatura je ključno za ohranjevanje kvalitete in karakteristik. Temperature skladiščenja niso nujno enake temperaturam serviranja. Posebno pri rdečem vinu je temperatura serviranja višja, kot temperatura katero priporočamo za skladiščenje.

Optimalna temperatura skladiščenja za vsa vina, vključno s peninami in belimi vini je med 10 in 14 °C.

Kvalitetna vinska vitrina oziroma hladilnik za vino naj bi ohranjala temperaturo v razmerju +/-2 °C. Za optimalne pogoje skladiščenja oziroma shranjevanje vina priporočamo nastavitev temperature na 12 °C.

V primeru, da vino tako shranjujete in temperatura ne niha več kot za 2°C, bo tekočina ohranjala temperaturo 12 °C. Glede na to, da se v tekočini temperatura lepo razporeja, bi za spremembo temperature v steklenici bilo potrebno kar veliko časa.

Kadar vina shranjujete pri takšni temperaturi, se le ta sčasoma razvijejo, sproščajo sadne vonjave in različne okuse. Če se vina skladiščijo pri hladnejših temperaturah to ne bo poškodovalo samega vina, vendar bo oviralo proces staranja, saj bo upočasnilo razvoj vina. Dolgo skladiščenje vin pri višjih temperaturah, na primer 18-20 °C, poviša stopnjo staranja in v večini primerov ne bo omogočilo vinu, da se popolnoma razvije.

optimalna temperatura vina

Temperatura serviranja

Zaradi ogromnega števila sort grozdja, ki so na voljo za mešanje, obstaja veliko različic vina. Na grobo jih lahko razvrstimo med: bela, rdeča, peneča in rose.

Te kategorije imajo širok razpon temperatur serviranja in posledično imajo hladilniki za vino delovno temperaturo med 5-20 °C. Za vsako vrsto vina je za ljubitelje in poznavalce posebna optimalna temperatura za serviranje.

Za vas smo pripravili malo posplošen vodnik za temperature serviranja:

  • Peneča vina, prosecco in šampanjec: 5-10 °C
  • Šeri: 5-7 °C
  • Lahka bela vina: 6-11 °C
  • Suha aromatična bela vina, Sauvignon blanc: 7-11 °C
  • Polnovredna sladka in novodobna vina: 8-12 °C
  • Rdeča vina, npr. Merlot, Rioja: 9-12 °C
  • Lahka rdeča vina, npr Pinot Noir, Gamay: 10-15 °C
  • Močna rdeča vina 16-19 °C

Za rdeča vina priporočamo, da jih pred serviranjem hranite na nekoliko manjši temperaturi. Ko se vidno odpre in zadiha, ter servira se bo temperatura hitro malenkost dvignila.