poletna osvežitev s šricarjem

Poletna osvežitev- špricar

Poletna osvežitev za vroče dni je zagotovo brizganec, po domače špricar.

Še posebej je to priljubljena pijača v Sloveniji in nekaterih drugih državah, ki jo lahko pripravite zelo preprosto. Potrebujete le nekaj sestavin: vino in gazirano mineralno vodo, ter po želji še sveže sadje ali limono.

Poletna osvežitev- klasični beli špricar

Tukaj je preprost recept za pripravo klasičnega belega špricarja:

Sestavine:

  • 1 del belo vino (na primer laški rizling ali renski rizling)
  • 1 del gazirane mineralne vode
  • Led
  • Sveže sadje po želji (na primer rezine limone ali pomaranče, metine liste, maline, jagode itd.)Špricar postrezite takoj in uživajte v osvežujočem okusu poletja!

škropec

Špricar, bevanda, gemišt, škropec

Vino z dodano vodo, imenujemo po domače kar špricar, škropec, bevanda ali gemišt. Osnovna razlika med špricarjem in bevando je v tem, da se prvi pripravlja z mineralno, bevanda pa z navadno vodo. Prav tako denimo v Dalmaciji za bevando uporabljajo tudi rdeča vina, so namreč včasih precej alkoholno močna, za špricar pa pridejo v poštev izključno bela oz rdeča in sicer taka, ki imajo nižjo alkoholno stopnjo in nekoliko višjo kislino. Lahko so zvrsti ali sortna vina, vsekakor pa je to pijača, ki je namenjena temu, da se odžejamo.

Katera vina so primerna?

Nihče se ne bo spotikal, če si kdo naredi špricar iz sveže rebule ali malvazije, vendar so načeloma vina s teh območij bliže morju bolj »topla«, močnejša na alkoholu, zato večinoma raje posegamo po tistih, ki zrastejo na severovzhodu naše dežele: višja kislina, nižji alkohol, kot okvirna mejna vrednost je omenjena številka 11,5 %, vse, kar od tod narašča, pa načenja občutek, da smo se zares odžejali.

Zelo pomembno pri špricarju je, da je primerno hladen. Vino je najprimernejše ohlajeno v čisto pravi vinski vitrini. In za belo vino je pomembno, da je ohlajeno med 6 in 10C. Več o pravilni temperaturi vin si lahko preberete v tem članku: https://vinskevitrine.si/zanimivosti/temperatura-za-vino/

Kaj pa sorte grozdja?

Med belimi sortami si najboljši špricar pripravite iz ljutomerčana, haložana, janževca, jeruzalemčana, zanesljivo na prvem mestu pa je laški rizling: ne nazadnje je to najbolj razširjena bela sorta pri nas in ima že po naravi lastnosti, ki poudarjajo odlike špricarja. Mogoče velja omeniti še cviček, slovenska vinska posebnost, ki ima zaščiteno geografsko poreklo in je priljubljena predvsem v vinorodnih okoliših Dolenjske, Bizeljskega, in Posavja v Sloveniji. Gre za edinstveno mešanico rdečih in belih sort grozdja, kar je zelo nenavadno za večino vin. Cviček je narejen iz mešanice različnih sort grozdja, ki so predvsem rdeče in bele sorte. Glavne sorte, ki se uporabljajo, so žametna črnina, modra frankinja, kraljevina, teran, laški rizling, zeleni silvanec in rumeni plavec. Cviček je znan po svoji nizki vsebnosti alkohola, kar ga naredi osvežilno pijačo, še posebej primerno za poletne dni.

rdeče vino

Danes vam je na voljo tudi že pripravljena mešanica vina in mineralne vode. V Radgonskih goricah so pripravili okusni špricar z janževcem.

Kaj pa dostojanstvo do vina?

Nekateri strogo prepovedujejo mešanja vina z vodo ali drugimi osvežilnimi pijačami. Ampak, če ljudem paše, zakaj pa ne? Povsem primerno je saj nihče noče, da bi mu v poletni vročini vino stopilo v glavo.

Katera mineralna voda je najboljša za špricar?

Kar nekaj je že bilo poskusov, da bi pravilno združili vina in mineralne vode, ki se dobro obnesejo. Mineralna voda naj bi bila tudi sama osvežujoče kiselkasta, tako da podpira svežino in kislino in nežno mineralnost vina. Najprimernejša je Radenska, ampak ne iz Kraljevega vrelca, temveč iz vrtine v Petanjcih, kar je na steklenici tudi razločno označeno, pa zagotovo na to nikoli niste bili pozorni. Kot zelo primeren se je izkazal sarajevski Kiseljak, pa avstrijski Römerquelle, hrvaška Jamnica.

Okusni aromatični špricarji

Aromatični špricarji so različica klasičnih špricerjev, ki vključujejo dodatne arome in sveže sestavine, da bi še bolj popestrili okus osvežilne pijače. Te pijače so priljubljene predvsem v poletnih mesecih, saj ponujajo edinstvene kombinacije okusov, ki so osvežujoče in prijetne.

Tukaj je nekaj idej za pripravo različnih aromatičnih špricarjev

Sadni špricar:vino z sadjem

  • Belo vino
  • Gazirana limonada ali soda
  • Različno sveže sadje (npr. jagode, borovnice, maline, lubenica, kivi, breskve)
  • Listi mete ali bazilike

Priprava: V velik kozarec ali vrč položite rezine svežega sadja ter dodajte nekaj listov mete ali bazilike. Nato dodajte belo vino in gazirano limonado ter previdno premešajte. Postrezite z ledom.

Limonin-bazilikin špricar:koktejl z limono in baziliko
  • Belo vino
  • Gazirana voda
  • Sveže rezine limone
  • Sveže liste bazilike

Priprava: V kozarec ali vrč postavite rezine limone in sveže liste bazilike. Nato dodajte belo vino in gazirano vodo. Dobro premešajte in postrezite s kockami ledu.

Pri aromatičnih špricarjih lahko eksperimentirate z različnimi kombinacijami sadja, zelišč in arom, da odkrijete svojo najljubšo okusno kombinacijo. Te osvežilne pijače so odličen način, da v poletnih mesecih uživate v bogatih in edinstvenih okusih, ki jih ponujajo sveže sestavine.

 

Ingverjev špricar:ingverjev koktejl
  • Rdeče vino
  • Gazirana voda
  • Svež ingver (nariban ali narezan na tanke rezine)
  • Rezine limete

Priprava: V kozarec ali vrč položite nariban ingver in rezine limete. Nato dodajte rdeče vino in gazirano vodo ter previdno premešajte. Po želji dodajte led.

Grenivkin špricar:
  • Rose vino
  • Gazirana grenivka (npr. grenivkina soda)
  • Listi metegrenivkin koktejl

Priprava: V kozarec ali vrč položite narezane rezine grenivke in listov mete. Nato dodajte rose vino in gazirano grenivko. Dobro premešajte in postrezite z ledom.

Zelo znana osvežilna pijača, mešanica vina in sadja pa je znana španska Sangria.
  • 5 pomarančpoletna osvežitev
  • 1 limona
  • 3 banane
  • 1 dl ananasovega kompota
  • 2 dl pomarančnega soka
  • 10 žlic sladkorja
  • 8 dl rdečega vina
  • 2 žlički cimeta
Priprava: pomaranče olupimo in zrežemo na koščke. Limono prerežemo na pol in ožamemo. Koščke pomaranče stresemo v večjo skledo in zalijemo z limoninim sokom. Banane olupimo, zrežemo na kolobarje in dodamo ostalim sestavinam v skledi. Dodamo še sladkor, vse skupaj dobro premešamo in pustimo počivati eno uro in pol v hladilniku.
Iz hladilnika vzamemo skledo in vanjo zlijemo rdeče vino, pomarančni sok, ananasov kompot in dve žlički cimeta. Vse sestavine dobro premešamo in serviramo. Sangrio lahko serviramo kar v skledi (vrču) ali jo nalijemo v kozarce.

Uživajte v poletju in osvežitvi z navadnim ali sadnim špricarjem!