Nasveti in priporočila za kombiniranje vina in hrane!

Dobro spajanje hrane in vina je tisto, ki najbolje izraža razlikovalne značilnosti posamezne hrane ter čim bolj razvije potencial tako hrane kot vina. Cilj je doseči popolno ravnovesje med vinom in hrano ali vsaj da se dopolnjujeta, tako da je celota harmonična, njuni okusi pa se ne izničujejo.

Obstajajo osnovna, logična in naravna pravila kombiniranja (kot sta na primer rdeče meso z rdečim vinom in belo vino z ribami), ki se še vedno odlično obnesejo, čeprav so se slogi vin v zadnjem času spremenili in razvili. Danes smo bolj odprti za odkrivanje novih občutkov in tvegamo z določenimi kombinacijami.

Vendar pa še vedno velja edino strogo pravilo, da je treba bela vina postreči pred rdečimi in da je treba suha vina postreči pred sladkimi.

Predjed

Mlada bela vina se odlično ujemajo s predjedmi. Recepti, narejeni s sestavinami, kot so gobe in tartufi, se odlično okusijo z rdečicami, kot sta Pinot Noir in Dolcetto, ki ima svetlo telo, a polno, sladko globino. Rose vina imajo lahek in svež okus, zato jih ponudimo k začetnim jedem, pa tudi k prekajenemu ali belemu mesu. Nekateri siri gredo bolje z belim vinom, nekateri z rdečimi; vendar skoraj vsi se odlično podajo k dobremu suhemu rosé vinu, ki ima kislost belega vina in sadni značaj rdečega. 

Glavna jed

Če ste ljubitelj rdečega mesa in vaša glavna jed vključuje jed z rdečim mesom, na primer pečenko, si morate zapomniti eno od pravil v vinskem svetu: rdeča vina crianza se ujemajo z mesom na žaru, pečenkami, rdečimi mesnimi enolončnicami, suhimi siri in mesninami.

Če imate raje bolj prefinjena rdeča vina, se rdeča vina reserva in gran reserva odlično ujemajo z divjačino ter bolj prefinjenimi in zapletenimi enolončnicami.

Sadna in aromatična vina iz sort, kot so albariño, godello, sauvignon blanc, xarel-lo, macabeo in parellada, se dobro ujemajo z belo ribo. Načeloma bela in sveža vina pašejo k bolj lahkotni hrani, kot so ribje in zelenjavne jedi. Izjema se lahko naredi pri bolj mastnih ribah, kot sta tuna in losos, h katerima se podajo tudi nekatera rdeča vina. Tudi tukaj velja upoštevati skladnost jedi in vina ter podtone okusov. Da boste imeli primerno ohlajeno tako belo, kot tudi rdeče vino, priporočamo dvo consko vinsko vitrino. V kolikor imate prostor pod pultom oz. na otoku, vam priporočamo podpultno vinsko vitrino DAUF-46.

Solate in zelenjava

Za glavno jed na osnovi zelenjave običajno velja, da je lažja ter nežnejšega in bolj svežega okusa. V kolikor izbor začimb ter omake ali preliva ne zaznamuje celotne izkušnje jedi, morate pri izboru vina, ki ga želite postreči ob jedi, paziti, da ne prevlada nad samo jedjo. Tudi tu izberite lažja in bolj sveža vina nežnih okusov, ki bodo vaše brbončice pripravila na polno okušanje postrežene jedi.

Sladica

Čas je za sladico, za nekatere najboljšo jed obroka. Če pripravljate kremne sladice, priporočamo da izberete peneča, briška, suha ali polsuha vina z nizko vsebnostjo sladkorja.

Pri kombiniranju vin s sladicami je treba upoštevati, da morajo biti okusi uravnoteženi. Za sladice z intenzivnimi okusi so potrebna intenzivna vina, ki bodo uskladila celoten okus. Če na primer kot sladico postrežemo sladoled, ga bomo morali kombinirati s sladkim desertnim vinom.

Pa dober tek in na zdravje!

Vinske izjeme: Penine

Penine navadno postrežemo kot aperitiv. Vendar pa penino lahko pijemo tudi ob nekaterih jedeh in sladicah, spet odvisno od vrste jedi. Penino navadno uživamo ob proslavljanju, nekateri pa obožujejo mehurčke in bi radi tudi ob kosilu spili kozarec penečega vina. H katerim jedem torej pašejo penine? Penine dopolnijo okus flancatom, prekmurski gibanici, krofom, miškam in podobnim močnim sladicam. Obenem paso penine primerne tudi pri nekaterih drugih jedeh, kot so goveji karpačo, kaviar, losos, školjke in pršut.