Razlitje

Odstranjevanje madežev rdečega vina

Kako odstraniti madeže rdečega vina?

Vsak ljubitelj rdečega vina se zaveda, da je odstranjevanje rmadežev rdečega vina zelo težavno in se je občasno nemogoče izogniti. V trenutku, ko se zabava začne razvijati, lahko nekdo kakšno kapljico vina polije po vaši preprogi, sedežni garnituri, prtu ali celo srajci. V tem primeru ni potrebno delati panike. V tem članku vam bomo razkrili nekaj trikov, kako se takšnih madežev najlažje znebiti.

Ukrepajte hitro

Najpomembneje je karseda hitro ukrepati in se posvetiti madežu še preden se le ta posuši. Rdeče vino je v osnovi barvilo (grozdje ali sok iz grozdov je možno uporabiti kot barvilo za barvanje tkanine), torej bo hitro spremenilo barvo tkanin. Nikakor ni pametno pustiti rdeč madež in se ga lotiti šele naslednji dan. Ko bo tkanina imela možnost, da se posuši bo madež ostal skoraj sigurno trajen. Torej v nobenem primeru ne poizkusite madeža posušiti s sušilcem za lase, saj bo to le pospešilo proces spreminjanje razlitega vina v madež.

Majhni triki velikih mojstrov

Polito vino poizkusite raztopiti z namizno soljo ali suhim milom v prahu. Najbolj priročna in najboljša opcija je kar namizna sol, vendar v trenutku ko se vino razlije lahko poizkusite s katerimkoli trikom (več o tem v nadaljevanju).

Pustite sol na madežu nekaj minut, da se ustali in poizkusite madež popivnati z mokro cunjo. Nekateri priporočajo tudi sodo bikarbono, vendar le ta lahko v kombinaciji z rdečim vinom le spremeni madež v modro barvo.

Drugi nasveti in triki kako odstraniti madež rdečega vina:
  • Madeže rdečega vina vsakokrat poizkusite popivnati, nikoli ne drgnite madeža
  • Poizkusite lahko politi vrelo vodo čez madež in ga popivnati
  • Podobno lahko poizkusite z vrelim mlekom
  • Zmešajte bel kis z gazirano vodo in poizkusite popivnati madež z cunjo
  • Madež razredčite z vodko in ga nato namočite z brisačo
  • Če je na površini le nekaj malih kapljic lahko uporabite pisalo za odstranjevanje madežev

Ne glede na to katero od metod boste uporabili na sedežni garnituri, preprogi ali srajci poizkusite držati tkanino čim bolj napeto. V primeru, da ste se lotili odstranjevanja madežev naslednji dan, je po vsej verjetnosti že prepozno.

Madeži rdečega vina so problematični, vendar ni potrebno, da so trajni. Z znanjem zgoraj navedenih nasvetov lahko naslednjič, ko se to zgodi ostanete mirni in v kratkem času rešite situacijo.