prigrizki in vino

Vino in hrana

»Kdor ne pije vina ob hrani, je prikrajšan za marsikateri užitek.« je že v 17. stoletju zapisal De Richelieu, francoski kardinal in politik ter zbiralec umetnin.

Tisti, ki niste zagovorniki pitja vina ob jedi, morda le še niste našli prave kombinacije, vsi ostali pa najbrž že točno veste h katerim jedem se poda katera sorta in celo letnik vina. Za vse vedoželjne, pa tudi tiste že bolj izkušene ljubitelje vina vam podajamo nekaj zanimivih in koristnih informacij o kombiniranju vina in hrane.

Kombinacije hrane z vini so lahko neskončne – odvisno od tega s koliko vini razpolagate, katera so seveda vaša najljubša in kakšna je receptura vaših jedi.

Dolgo je veljalo pravilo, da se bela vina priležejo lažji hrani z bolj nežnimi okusi, medtem ko rdeča, bolj strukturirana vina postrežemo k močnejšim jedem bolj polnih okusov. Če se ravnate po tem načelu, ne morete zgrešiti, vendar je potrebno upoštevati tudi uporabo začimb, recepturo priprave, družbo, ki jo bomo gostili ter tudi letni čas. Pri spajanju hrane in vina je pomembno da nobeno ne nadvlada drugega – hrano moramo uravnovesiti z vinom. Univerzalno pravilo je le eno – izberite vino, ki ga poznate in vam je všeč. Lahko boste izbrali ekscentrično kombinacijo, vendar imate do tega užitka pravico.

Rdeča vina v kombinaciji s težjo hrano

Zelo znano pravilo kombiniranja hrane in vin pravi, da močna rdeča vina pašejo k težji hrani, kot so mesne jedi in močno začinjene jedi. Pri rdečem mesu prevladujejo močnejši in bolj polni okusi, jedi pa so pogosto bolj dominantnega značaja. Običajno so to osrednje jedi pogostitve, s katerimi dosežemo vrhunec razvajanja brbončic. Rdeča vina se lepo podajo tudi k jedem, pripravljenim iz gob, saj gobe veljajo za težje prebavljivo in polno aromatično hrano.

kosilo

Bela vina z lažjo hrano

Bela in sveža vina pašejo k bolj lahkotni hrani, kot so ribje in zelenjavne jedi. Tudi tukaj velja upoštevati skladnost jedi in vina ter podtone okusov. Osvežujoča bela vina se dobro podajo tudi k azijski in tajski hrani, predvsem tisti, ki je malce bolj pikantna. Ne smemo pozabiti, da so si vina iz različnih vinorodnih okolišev lahko precej različna, čeprav gre za isto sorto vina. Zemlja, klima in ostali pogoji poglavitno vplivajo na vino in so precej raznovrstni v različnih vinorodnih pokrajinah, zato imajo vina različne podtone in okuse.

Sladka vina s sladicami in siri

Sladka vina nikakor niso priporočljiva med obrokom, zelo lepo pa zaokrožijo obrok. Sladko gre seveda s sladkim, vendar se različna stopnja sladkosti različno poda tudi k sladicam. Recimo jogurtova strnjenka, ki je osvežujoča, ne paše z najbolj sladkim vinom, saj se bosta stopnji sladkosti tepli. K tiramisuju pa se poda že bolj sladko vino, recimo sladki muškat. Vino k sladicam mora biti vsaj toliko sladko kot hrana, drugače bo delovalo grenko. Močno sladka hrana naredi rdeča vina trpka, suha, še bolj tanična ali celo grenka. Če ste ljubitelji različnih vrst sirov, tudi tu obstaja veliko kombinacij. Aromatični siri prijateljujejo z nekaterimi vrstami vin, kot je dišeči traminec. K drugim vrstam sira se poda syrah, torej rdeče vino, k prekajenim sirom pa chardonnay.

Kaj pa penine?

Penino se lahko postreže kot aperitiv, da vzbudi željo po hrani, pa tudi kot dopolnilo hrani. Sveže, suhe penine se podajo k začetnim jedem iz morskih sadežev, pašejo tudi k jedem kot so pršut, kaviar, losos, školjke, goveji karpačo. Glede na vsebnost sladkorja in zrelost se postrežejo tudi k drugim jedem, kot na primer k polenovki ali angleškemu roostbeef-u. Ob koncu pestre in bogate večerje se pogosto prileže sveže in sočno sadje. Tudi ob sadju se večkrat prileže peneče vino, vedno pa pazite na spajanje okusov ter na uravnovešenost kislosti in sladkosti. Le tako boste dosegli, da eno ne bo prevladalo nad drugim in okusi se bodo lepo dopolnjevali.

Kombinacija vin in hrane je lahko neskončna, zato sledite svojemu nosu in okusu in se zabavajte – ne obremenjujte se preveč z vsemi možnimi pravili.