steklenice

Odprta steklenica vina

Ste se kdaj spraševali koliko časa lahko še uživate v polnem okusu vina po tem, ko odprete steklenico? Ali se vino pokvari, oziroma kako hitro?

Večina vin traja le približno 3-5 dni, preden se začnejo slabšati. Seveda je to odvisno predvsem od vrste vina! Več o tej temi v nadaljevanju. Kot zanimivost, da vas ne bo skrbelo, »pokvarjeno« vino je v bistvu kis tako, da vam ne bo škodovalo.

Peneče vino

1 – 3 dni v hladilniku z zamaškom za peneča vina. Peneča vina po odprtju hitro izgubijo karbonizacijo. Tradicionalna peneča vina, kot sta Cava ali Šampanjec, po navadi trajajo nekoliko dlje kot peneča vina kot je Prosecco. Penine narejene na tradicionalen način imajo več mehurčkov ko so polnjene, zato trajajo nekoliko dlje.

različna vina

Lahko belo, sladko belo in Rosé vino

5 – 7 dni v hladilniku s plutastim zamaškom. V večini lahkih belih in rozé vin boste lahko uživali do enega tedna, če jih hranite v hladilniku. Po prvem dnevu boste verjetno opazili majhne spremembe okusov, saj vino oksidira. Sadni priokus vina se pogosto z dnevi zmanjšuje in postaja manj živahen.

Polnovredno belo vino

3 – 5 dni v hladilniku z zamaškom iz plute. Polnovredna bela vina, kot sta Chardonnay in Viognier hitreje oksidirajo, saj so med staranjem pred stekleničenjem dobili več kisika. Pomembno je, da jih vedno hranite zaprte v hladilniku. Če pijete veliko takšnega vina je pametno investirati v vakumske pokrovčke.

Rdeče vino

3 – 5 dni v temnem hladnem prostoru. Več tanina in kislosti ima rdeče vino, dlje traja po odprtju steklenice. Torej svetlo rdeča steklenica vina z malo tanina, kot je Pinot Noir ne bo zdržala tako dolgo kot polno rdeče vino Petite Sirah. Nekatera vina se celo izboljšajo en dan po odprtju steklenice. Po odprtju shranite rdeča vina v temnem hladnem prostoru ali pravilno ohlajeni vinski vitrini. Če nimate vinske vitrine je bolje postaviti vino v hladilnik kot, da le to stoji na sobni temperaturi (nad 21°C).

Okrepljeno (desertno) vino

28 dni v temnem hladnem prostoru. Okrepljena vina kot so Port, Marsala in Sherry imajo zelo dolg rok uporabe zaradi dodatka žganja. Čeprav takšna vina izgledajo izjemno na visoki polici, bodo ob konstantni izpostavljenosti svetlobe in toplote izgubila živahne okuse. Vina kot so Madeira in Marsala so že oksidirana in kuhana, zato ne izgubljajo kvalitete.

Pomembno je vedeti, da slajše kot je desertno vino, dlje časa bo po odprtju ohranilo kvaliteto. Temperatura in izpostava svetlobi pa prav tako igrata pomembno vlogo pri ohranjanju. Torej pravila ostajajo ista, najbolje jih je hraniti v hladilniku.

Zakaj se vino pokvari?

Vina, shranjena po odprtju se začnejo slabšati iz dveh glavnih razlogov. Bakterije ocetne kisline zaužijejo alkohol v vinu in ga začnejo presnavljati v ocetno kislini in acetaldehid. Zaradi tega ima vino oster vonj po kisu. Poleg tega lahko alkohol oksidira, kar povzroči slabši okus, ki vinu odvzame svež sadni priokus. To sta kemični reakciji, torej je v osnovi vino najbolje ohranjati na čim nižji temperaturi.

Večja pakiranja vina v škatli

2 – 3 tedne za rdeče in belo vino shranjeno v hladilniku. Vina v takšni embalaži so zelo uporabna za kratke izlete, večje družbe ali dnevno pitje na plaži. Kar nekaj proizvajalcev ponuja vina s spodobnim okusom in brez napak. Vseeno ne priporočamo hranjenja takšnih vin več kot mesec dni.

Pri vinu v kartonski embalaži se lahko ravnate podobno kot pri flaširanih vinih.